BLOG KATEGORİLERİ
Yağ sökücü üretim esnasında kullanımı

Yağ sökücü üretim esnasında kullanımı

Üretim esnasında metal preslerde yağ sökücü kullanımı nasıldır? Boya öncesi yağ çözücü kullanımı. Metaller ham olarak sevk edilirken üzerilerinde koruyucu yağ tabakası bulunur. Bulunan koruyucu yağ tabakası metaller şekillendirilir iken makine yapımına hazırlanırken kesilme ve şekil verme zamanlarında ayrıca yağ kullanılır. Metalin daha kolay işlenebilmesi için son aşamaya gelinceye kadar her aşamada yağ vardır. Bu yağların makine son aşamaya geldiğinde boya yapılmadan önce temizlenmesi gerekmektedir. Bu temizlik işlemi yağ çözücü maddeler ile yapılır.

Neden Boya öncesi Metal yüzey hazırlığı için yağ sökücü pas sökücü ve fosfat kaplama kullanılır

Yağ sökücü üretim esnasında kullanımı
Boyanın yağlı bir yüzeye tutunabilme ihtimali yoktur. Boya yağlı zemine tutunsa bile çok kısa sürede atacak ve boyalar kalkacaktır. Makine sektörü için bir makinenin kalitesi iki şekilde ölçülür boya kalitesi ve motor ve sürücülerinin kalitesi ile ölçülür. İş bu esnada metaller birleştirilirken veya birleştirilmeden önce boya aşamasına geldiğinde mutlaka yağ sökücü kullanımı gerektirir. Bu yağ çözücü madde hem yağı sökmeli pas sökücü görevi olmalı ve fosfat kaplama yapmalıdır. Ancak sağlıklı bir şekilde boya bu şekilde yapılır.

Yağ sökücü kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır.

Yağ çözücü üretim esnasında kullanımı
Madde 1. Yüzeyin incelenmesi yapılmalıdır ve aranacak parametreler. Öncelikle kullanılan metalin cinsi ve yüzey yapısı metalin tipi ve yüzey yapısına göre ürün seçilmelidir.

Örnekleyelim.Karşımızda bir apgant üretiliyor diyelim bu apgantın yapıldığı saçlar genelde kara saç dediğimiz oldukça kalındır. Üretim esnasında ve soğutulma esnasından beri üzerinde belli oranda yağ vardır.

  • Bu yağ o kadar kalıplaşmıştır ki canavar dedikleri alet ile bile çok zor temizlenir. Şimdi sıradan bir yağ sökücü kullandığınızda bu yağı önce söküyor muşsunuz gibi gelecektir akıtacaktır yerde siyah izi göreceksiniz mutlaka.
  • Fakat zemine elinizi sürdüğünüzde elinizin simsiyah olduğunu göreceksiniz. Çünkü siz sadece üst tabakasını aldınız ve böyle yaklaşık 50 defa yağ sökücü ile yıkasanız emin olun hala siyahlık gelecektir. Şimdi siz ürün seçme aşamasında burada alkali ürün deneyeceksiniz sonuç aynı olacak yine siyahlık gelecek. Yağ sökücü Asidik ürün deneyeceksiniz çok güzel söktü zannedeceksiniz fakat boyayı attıktan 1 hafta sonra boya pul pul dökülecektir. Nedeni ise asidik bir ürün ile temizlediğimizde yağ tabakasını alamadığınız gibi yağı okside edip beyazlatacaksınız.
  • Yağ elinize gelse bile okside olduğu için anlayamayacaksınız. Asit en alt tabakaya kadar işlemiş olduğundan siz standart kurulama yaparak boya atacaktır. Nötürleme ise 2 saat alacaktır ki kimse asiti nötürlemez isteseniz bile mümkün değil. En alt tabakaya işlediği için nötürlenmesi ortalama 2 saat sürecektir. Bu nedenle makineyi boyayıp gönderseniz ortalama 1 yıl içerisinde boya namına kabarmayan yerinin kalmadığını göreceksiniz.

Yağ sökücü solvent kullanımları

Yağ çözücü solvent üretim esnasında kullanımı
Yağ sökücü Solvent kullanımı intihar olur denemeyin bile yağı sökmeyi bırakın siyah saçta yağın yüzeye daha iyi yapışmasını sağlayacaksınız dır. Asit kullanımı nötürlenecek ise yine zor kullanımı mümkün değildir sağlık şartları ve işçi sağlığı açısından. Mutlaka çok iyi bir formülasyon gerekir. Formülasyon içeriğinde kostik kullandığınızda sökme efekti yine gerçekleşmez. Yağ aşırı alkali de kostik ve metal arasında absorbe olur. Fosfat kullanımı mantıklıdır fakat formülasyonda stpp ktpp gibi fosfatlar olmamalıdır.

  • Dikkat ederseniz basit bir siyah saçın temizliğinde kullanacağımız yağ sökücü üründen bahsediyoruz. Şimdi soruyorsunuz farkındayım ne kullanacağız diye işte buda sizin sektör bilginize formül bilginize ve üretiminize doğru orantılı gerçekleştirilen bir çalışmadır. Endüstriyel bakım ve koruma kimyasalları çok basit ama bir o kadarda zor bir sektördür. İşin zorluğu bir makinenin boyasının atmasının bir firmayı nasıl zor durumlara sokacağını bir düşünün.

Metal üretiminde kullanılan yağ sökücü çeşitleri

Yağ sökücü solvent üretim esnasında kullanımı
Yağ sökücü de kullanılan kostik ile ilgili kısa bir not kostik cilt temasında tahriş edicidir. Fakat göze gelirse uygun göz duşu ile yıkanmaz ise körlüğe yol açabilir. Yağ sökücü de silikat kullanımı uygun formülasyon üretimi ciddi oranda zordur. Formülasyon yapıldığında üretim esnasında donma çökme yanında işletmeler için ciddi riskler teşkil eder. Yağ sökücü alkol ve yağ çözücü solvent kullanımı ile ilgili makaleyi okuyunuz.

  • Alkali yağ sökücü ; Ph 7 nin üzerinde olan yağ sökücüler e verilen genel addır.
  • Yağ ve karbon sökücü ; Ph 7 ve üzeri olabildiği gibi Ph nötr olan karbon sökücüler de mevcuttur içerik yüksek oranda kostik veya solvent içerir.
  • Asidik yağ sökücü ; Adından da anlaşılacağı gibi Ph seviyesi 5 ve altı olarak 1 ph lara varan oranları mümkündür
  • Metal yüzey hazırlayıcı ; 3 işlemi aynı anda yapar ( formülasyonu çok önemlidir) yağ sökücü, pas sökücü, fosfat kaplayıcı bir aradadır.
  • Temizlik tineri ; Çok hızlı yanıcı ve uçucu oldukça tehlikelidir. Bu ürün kullanıcıları tehlikeli madde de çalıştıkları için ssk primleri yüksek ödenir.
  • Metal yağ sökücüsolventler ; Türevleri mevcuttur. klorlu solventler, tinerler, gibi bir çok grup bu isim altında satılmaktadır. Temini çok kolay atması çok zordur. Atıkların bertarafını sağlayamayan firmalara çok ciddi cezalar verilmektedir. Yani Solventi aldığınız ve atığını lisanslı kuruluşa verdiğinizi kanıtlamak zorundasınız cezalar çok ciddi boyutta kg 1 ton atık cezası ; 80000.00 tl civarlarında.
  • İşlem sonrası son kontrolde kullanılan yağ sökücü parlatıcı ; Boyaya zarar vermeyen ve içerisinde bir miktar cila bulunan özel parlatıcılı yağ sökücüdür. En önemli özelliği içerisindeki cila standart cila olmamalıdır. Özel boya cilası olmalıdır kullandığınız boyanın markasına göre parlatıcı yapılması daha uygundur.

Konsantre yağ sökücü kullanımları

Konsantre yağ sökücü üretim esnasında kullanımı
Konsantre yağ sökücü: Su ile seyreltilebilen yağ çözücü anlamına gelir standart yağ sökücüler grubundadır.

Konsantre katran ve yağ sökücü Solvent katkılı veya yüksek oranda kostik katkılıdır boyalı yüzeylerde kullanılmasını önermeyiz. Solvent veya kostik katkılı olmayan katran sökücüler de vardır. Fakat fiyatları düşünüldüğü gibi şu an sektörde alabileceklerin izin neredeyse 10 katıdır. Şu an ürünümüz Fransa'ya satılmaktadır ve Konsantre katran ve yağ sökücü ürünün fiyatı Fransa da 85 Eurodur.

  • Yani kısaca fiyat bazında bakıldığında Kostik solvent veya silikat kullanmadan Türkiye şartlarına göre yağ çözücü yapımı mümkün değildir. Silikat ile üretim yaptığını söyleyen herkes için problem aynıdır sistemlerinde yinede kostik kullanırlar. Çünkü silikatın formülsayonu zordur. Üretim esnasında belli süreçlerden geçmesi gerekir. Silikat çeşitlerine göre üretim formülasyonunda silikatı soğuk suda parçalamak isterseniz. Silikat çok aşırı sert ve boyaya zarar veren bir ürün haline gelir.
  • Sıcak üründe formülasyon yaparsanız. 45 derecenin üzerinde 44,6 derecenin altında silikat ani parçalanır. İşletmeler ve formüllerde mutlaka belli miktar kostik vardır nedeni silikat parçalandığında yerini alabilsin diyedir. Sadece sili-kattan ürün üretmek mümkün değildir. Çünkü silikat oldukça korozif bir üründür bu nedenle fosfonatlar ile yumuşatılmalı. Katyonik yüzey aktifler ile desteklenmelidirler ve daha sonra yağ çözücü olarak kullanmalıdırlar.
  • Konsantre metal üzeri yağ sökücü ; konsantre yağ sökücü ile mantığı aynıdır.
  • Parça yıkama solventi. Solvent türevlerinde güvenli gruptan kullanan kullanıcılar için sorun yoktur. Fakat güvenli gruptan kullanmayan onaylı msds i olmadan ürün satan ve kullana için risk hep vardır. Nedeni yukarıdaki solventleri ( sellozik tiner, sentetik tiner, hegzan, toluen, xylen, klorlu solventler). Gibi çok sayılabilecek görünmeyen kanserojen ürün vardır adı güvenli içini biliyor musunuz. Bu nedenle ricamız onaylı msds ini isteyiniz yağ sökücü olarak aldığınız ürünün.
  • Su bazlı yağ sökücü su ile seyreltilebilen yağ sökücüdür klasik yağ çözücü. Çeşitleri mümkündür kostik katkılı, fosfat katkılı, silikat katkılı, solvent katkılı, hatta doğalı bile var.

Yağ sökücü Metal ve Pres baskı yapanlar için yağ çözücü solvent yağ çözücü kullanımı.

Yağ sökücü metal ve Pres baskı yapanlar için yağ çözücü kullanımı. Metal şekillendirmede kullanılan yağ türevleri değişmektedir. Bu yağlar hayvansal yağlar ve mekanik yağlar olarak ikiye ayrılırlar. Hayvansal yağlar için yağ çözücü metallerin üretimden sonra sevki esnasında metallerin üzerine sürülürler. Pas ve korozyona karşı metalin mukavemetini artırmak amaçtır. Uzun zorlu bir yolculukta metalin gideceği adrese sağlam ve görüntüsü korozyon ile bozulmamış olarak gitmesini sağlar. İşlenmemiş yağ sınıfındadır. Yag cozucu bu yağların temizliği en zor olanıdır. Çünkü üretim esnasında herhangi bir kural yoktur. Bu kuralsızlık üretilen yağların yağ asitler indeki oranlarındaki değişkenlik. Yağın yapısal değişikleri belirsiz olduğundan çözücüsü genelde deneme yanılma yöntemi ile bulunur. Yag sokucu İşlenmemiş yağların avantajı her türlü koşula göre doğal ortamlarındaki kadar dayanıklıdır.

Diğer yag sokucu türevimiz ise işlenmiş ve katıklı yağlar ve temizliği.

Bu grup yağlar belli bir amaç için üretilmiştir. Dişli yağı, zincir yağı, kesme yağı, kalıp yağı, koruyucu yağ ve çekme yağı. Sürtünme önleyici yağ, metal işleme yağı, hadde yağı, gibi birçok türevi vardır. Bunlar atık yağ temizleyici, yanık yağ temizleyici, karbonlaşmış yağ temizleyici veya boyaya zarar vermeyen yağ temizleyiciler grupları ile çözülmelidir. Ürüne göre zemine göre ağır yağ sökücü yüzeye göre kullanılacak alana göre, kullanım şekline göre yağ temizleyici seçilmeli ve önerilmelidir. Yağ sökücü kullanılan ürün yelpazesi oldukça geniştir ürünlerin sistematik olarak sisteme göre belirlenmesi tamamen sektör deneyimi ve uzmanlık istemektedir. Her yağ sökücü ürünün kullanım alanı ve yeri uzman kişiler tarafından belirlenmelidir. Danışınız Mesa kimya 2012 Yazan : Muammer SAĞLAM


Mesa KimyaeticaretPORT Altyapısı Kullanılmıştır